Hoe kan ik spataderklachten verminderen? Wil je de pijn in je benen verlichten? Na het lezen van dit blog weet je wat je kunt doen om je spataderklachten te verminderen. Al vanaf een jonge leeftijd had ik spataderen en voelde ik continue een prikkend gevoel in mijn benen. Mijn benen waren snel zwaar en gevoelig. Continue had ik blauwe plekken zonder dat ik wist waar ze vandaan kwamen. Dit had ik al vanaf mijn vijftiende.

Toen ik kennismaakte met yoga ging ik op onderzoek uit naar welke alternatieve oefeningen zouden kunnen helpen om mijn benen te verlichten.

In dit blog vertel ik je over mijn positieve ervaring met verschillende oefeningen en geef ik jou 3 tips die mij hebben geholpen om mijn benen te verlichten. Wanneer ik merk dat mijn benen weer zwaarder beginnen te voelen dat herhaal ik deze oefeningen weer, maar ik heb het bijna nooit meer nodig. Ik vergeet soms helemaal dat ik ooit erg veel last had van spataderen en lipoedeem.

De 3 tips die ik fijn vind om te doen en mij hebben geholpen

Benen tegen de muur/gebroken kaars

Deze oefening is goed om alle afvalstoffen vanuit je benen af te voeren en rekt je hamstrings op terwijl je er amper iets voor hoeft te doen. Het werkt zeer ontspannend en je kan er heerlijk van slapen. Het is lekker om de oefening in bed te doen en daarna gelijk te gaan liggen onder de dekens. Doordat je door de oefening goed ontspant is de kans groot dat je sneller ontspannen in slaap valt. De oefening is ook goed voor de spanning die in je rug en schouders zitten, ook helpt de oefening voor meer rust in je hoofd.

Instructies

 • Ga liggen op een plek waar je de muur kunt gebruiken.
 • Ga liggen op je rug.
 • Breng je billen zo dicht mogelijk tegen de muur en plaats je voeten zo hoog mogelijk tegen de muur zodat je benen tegen de muur aan rusten.
 • Je voetzolen wijzen naar het plafond en je benen liggen recht tegen de muur.
 • Je handen kan je openslaan op schouderhoogte of op je buik of hartgebied laten rusten.
 • Breng je aandacht naar je ademhaling en geniet van de ontspanning.

Zet een timer van 5-15 minuten en kom rustig terug uit de oefening.

Berghouding

Berghouding / Tadasana
Tada=berg
Goed voor…

 • Corrigeert je staande houding.
 • Versterkt de bovenbenen.
 • Door bewust te worden van de houding heb je minder kans op rug en voetklachten.

Instructie
In de houding komen

 • Ga staan en plaats beiden voeten op heupbreedte.
 • Zorg dat je van je voeten tot aan je kruin in een rechte lijn staat.
 • Verdeel het gewicht over je voeten, dit kan je doen door heel rustig op en neer te bewegen komen.
 • Til je tenen op en plaats ze weer bewust op de grond.
 • Kantel je bekken iets naar voren zodat deze onder je romp komt te staan.
 • Je knieën zijn ontspannen en iets gebogen.
 • Je schouders zijn ontspannen.
 • Je armen rusten langs je lichaam.
 • Je kin is iets ingetrokken en je kruin wijst recht omhoog.

In de houding blijven

 • Sluit je ogen en houd ze gesloten.
 • Adem richting je buik en houd je aandacht bij je voeten.
 • Je ademt in naar je buik en uit naar je voeten.

Uit de houding komen

 • Je opent rustig je ogen en wees je weer bewust van je aanwezigheid in de ruimte.

Let op dat je niet:

 • Je rug laat inzakken.
 • Je schouders niet recht houdt.
 • Bij welke klachten niet!
 • Hoofdpijn.
 • Slapeloosheid.
 • Lage bloeddruk.
 • Tips
 • Het kan zijn dat je je draaierig of misselijk voelt, focus dan op je ademhaling en adem langzaam uit. Mocht dat nog niet helpen dan kan je je ogen open houden.

Voetoefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je kan doen met je voeten zodat het bloed weer naar boven gaat stromen. Mijn favoriet is om cirkeltjes te maken van links naar rechts en van rechts naar links.

Ik hoop dat één van deze tips je helpt om je rusteloze benen tot rust te brengen. Als je nog vragen hebt mag je die altijd stellen.

Liefs,

Nathalie

PS: naast verschillende oefeningen is ontspanning belangrijk voor een goede bloedcirculatie. Heb jij last van stress of ben je snel gespannen? Ontspanning vind je gemakkelijk via meditatie, ervaar wat meditatie voor jou kan betekenen, klik hier.

Open chat
1
Vragen?
Scan the code
Hoi, kan ik je verder helpen?