Waarom ik dit blog de bullshiot over altijd ontspannen noem? Want het gaat niet om altijd ontspannen zijn. Het gaat om het loslaten. Er is echt niemand die altijd 100% ontspannen is. Maar het is wel super belangrijk dat jij naar jezelf begint te luisteren en hoe je van spanning naar ontspanning gaat.

Soms ontkom je niet aan stress

Het zit niet altijd mee en soms heb je echt drukke periodes en drukke dagen. Wat alleen wel belangrijk is dat je weet hoe je zelf meer in de ontspan-modus kan komen. Slapen is daarvoor heel belangrijk, maar wat als je krampachtig in je bed gaat liggen en wakker wordt met een zwaar hoofd en een stijve nek? Daar zit je niet op te wachten en is verre van ontspanning ervaren.

Spanning loslaten aan het einde van de dag

Het is mij opgevallen dat sinds ik yoga doe het heerlijk vindt om voor het slapen gaan een meditatie te doen of bewust te zijn voordat ik mijn ogen sluit. In plaats van gespannen in bed te duiken. Laat ik de spanning van de dag zoveel mogelijk los en val ik als een baby in slaap.

Hoe stap jij je bed in? Daarnaast ook belangrijk hoe je ligt in bed. Is je lichaam ontspannen of hou je spanning vast in je spieren en je hoofd? Aan het einde van een yogales ga je altijd in de savasana houding liggen. Dit wordt in het Nederlands de lijkhouding genoemd. Door in deze houding te liggen voor je gaat slapen zorg je voor zoveel meer ontspanning en doorstroming in je lichaam dat ik geloof dat je alleen daarmee al winst kan behalen.

Mindset is key

Verder heeft ontspannen door het leven gaan vooral ook met mindset te maken. Als jij je in je hoofd al druk kan maken om de afwas die nog gedaan moet worden dan heb je een andere mindset dan een ontspannen mindset.

Je mindset trainen helpt door meditatie. Dit is ook echt wat mij heeft geholpen naast boeken lezen en bewustwording. Maar er is niks wat zo snel werkt om je naar een andere staat te brengen als meditatie.

Kun jij snel van onrust naar rust keren?

Als je dit wilt leren raadt ik je aan om te beginnen met de Meditaties voor innerlijke rust. Hierin vind je meerdere meditaties die jou leren hoe je snel van onrust naar rust gaat.