Een korte slaap meditatie voor het slapen zorgt ervoor dat lichaam en geest in balans komen en jij ontspannen in slaap kunt vallen. Een geleide meditatie kan zorgen voor een diepe en helende nachtrust. In dit blog geef ik de 7 beste slaap meditaties.

Wat voor slaap meditaties voor een goede nachtrust?

Het is per persoon verschillend wat voor meditatie je prettig vindt. Smaken verschillen en zo is het ook met een voorkeur voor een meditatie. Het is wel belangrijk dat je open staat om op ontdekking te gaan zodat je leert wat bij jou past. Je kunt hier alleen achter komen door het te doen en daarom deel ik de verschillende soorten meditaties met jou.

Hoe mediteren voor het slapen?

Wanneer je een meditatie doet voor het slapen is het het meest prettig om in bed te mediteren zodat je ontspannen in slaap kunt vallen na de meditatie.

Mediteren in bed doe je op je rug. Met je handen langs je lichaam. De rest van je lichaam ligt in een rechte lijn. Het liefst lig je zelfs zonder je kussen op bed. Door in deze houding te liggen vallen er automatisch al spanningen van de dag van je af. In de yoga wordt deze houding de savasana genoemd en deze beoefen je altijd aan het einde van de yogales.

Waarom mediteren voor het slapen?

Wanneer ik in bed ga liggen vallen de spanningen die er zijn opeens op. Wanneer je niet bewust bent van die spanningen dan neem je ze mee je slaap in en kan ik je beloven dat je een stuk minder uitgerust wakker wordt.

Ik ben ervan overtuigd dat ontspannen slapen super belangrijk is voor je gezondheid. Het is het moment dat je lichaam hersteld. Dat je tot rust komt en de volgende dag weer energiek op kan staan.

Wanneer je gespannen in slaap valt en daardoor gespannen slaapt merk je dit uiteindelijk vaak in lichamelijke klachten. Je rug en nek zijn helemaal stijf bij het wakker worden en er is een kans dat je kaken gespannen zijn of dat je aan knarstanden doet.

Bij mij helpt een geleidemeditatie het allerbeste, zodat ik echt volledig ontspannen naar dromenland ga.

Diepe ontspanning van lichaam en geest

Een hele fijne meditatie voor het slapengaan vind ik een Yoga Nidra meditatie. Yoga nidra wordt de yoga van de slaap genoemd. Het is een techniek die zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest. In de online meditatie app vindt je twee verschillende Yoga Nidra meditaties.

De 7 beste slaapmeditaties

Slaap meditatie nummer 1: Yoga nidra

Yoga nidra wordt de yoga van de slaap genoemd. Het is een techniek die zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest.

Slaap meditatie nummer 2: Dankbaarheidsmeditatie

In een dankbaarheidsmeditatie ga je je richten op dankbaarheid. Dit is een mooie meditatie om aan het einde van je dag te doen. Door dankbaar te zijn ga je sneller naar een rustmodus.

Slaap meditatie nummer 3: Bodyscan meditatie slapen

Tijdens een bodyscan meditatie ga je langs de verschillende delen van je lichaam in gedachten en laat je de spanningen in je lichaam los waardoor je helemaal ontspant.

Slaap meditatienummer 4: Ontspanningsmeditatie voor het slapen

Een ontspanningsmeditatie richt zich op steeds meer ontspannen en alle spanningen die er nog zijn los te laten.

Slaap meditatie nummer 5: Rustige ademhalingsmeditatie

Door je voor het slapen op je ademhaling te focussen en deze te vertragen zul je steeds meer ontspannen en rustig in slaap vallen.

Slaap meditatie nummer 6: Reflectie van je dag

Een meditatie waarbij je je dag nog een keer doorloopt en de dag loslaat. Hierdoor sta je bewuster in het leven en laat je je dag los.

Slaap meditatienummer 7: 61 punten meditatie

Met de 61 punten meditatie ga je lang 61 punten in je lichaam, waardoor je totale ontspanning vindt.

Hoe lang moet een slaap meditatie zijn?

Een meditatie voor het slapen hoeft niet lang te duren. Het kan prima een meditatie van 3 minuten zijn of simpel even inchecken bij jezelf. 

Welke van de 7 slaap meditaties ga jij vanavond proberen?

Wat ik zelf ook heel fijn vind is om bewust te zijn van mij hele lichaam inclusief mijn emoties, hiervoor heb ik een gratis meditatie online die je direct kunt downloaden.

 

Emoties toelaten – 3 tips

Emoties toelaten – 3 tips

3 tips om emoties toe te laten Emoties toelaten? Hoe doe je dat? Eerlijk ik vind het net zo belangrijk als dagelijks je tanden poetsen of douchen. Je emoties mogen gevoeld worden en niet weggestopt ergens in je..

Maankalender 2024

De maan heeft iedere dag een andere kracht. Met deze maankalender kan jij op ieder moment bewust de kracht van de maan inzetten. Over volle maan en nieuwe maan is al veel te vinden, maar over de andere dagen niet. Iedere dag van de maand staat de maan in een andere...

Je weer goed voelen na seksueel misbruik?

Je weer goed voelen na seksueel misbruik?

Na al die tijd komt dat nare gevoel op de meest onverwachte momenten naar boven. En wanneer het er is, druk je het zo snel mogelijk weer weg. Herken jij je hierin? Na al die tijd speelt het nog een grote rol in je leven, het seksueel misbruik. In dit blog wil ik je...

Met deze 3 tips creëer je wat jij wél wilt

Manifesteren door je te richten op wat je wel wilt in plaats van je te focussen op wat je niet wilt. Hoe vaak denk je zelf ‘Ik wil niet…’? Wist je dat dat juist averechts werkt? Dit heb ik geleerd in een NLP opleiding en later kwam het weer naar voren volgens de...

Open chat
1
Vragen?
Scan the code
Hoi, kan ik je verder helpen?