Een korte slaap meditatie voor het slapen zorgt ervoor dat lichaam en geest in balans komen en jij ontspannen in slaap kunt vallen. Een geleide meditatie kan zorgen voor een diepe en helende nachtrust. In dit blog geef ik de 7 beste slaap meditaties.

Wat voor slaap meditaties voor een goede nachtrust?

Het is per persoon verschillend wat voor meditatie je prettig vindt. Smaken verschillen en zo is het ook met een voorkeur voor een meditatie. Het is wel belangrijk dat je open staat om op ontdekking te gaan zodat je leert wat bij jou past. Je kunt hier alleen achter komen door het te doen en daarom deel ik de verschillende soorten meditaties met jou.

Hoe mediteren voor het slapen?

Wanneer je een meditatie doet voor het slapen is het het meest prettig om in bed te mediteren zodat je ontspannen in slaap kunt vallen na de meditatie.

Mediteren in bed doe je op je rug. Met je handen langs je lichaam. De rest van je lichaam ligt in een rechte lijn. Het liefst lig je zelfs zonder je kussen op bed. Door in deze houding te liggen vallen er automatisch al spanningen van de dag van je af. In de yoga wordt deze houding de savasana genoemd en deze beoefen je altijd aan het einde van de yogales.

Waarom mediteren voor het slapen?

Wanneer ik in bed ga liggen vallen de spanningen die er zijn opeens op. Wanneer je niet bewust bent van die spanningen dan neem je ze mee je slaap in en kan ik je beloven dat je een stuk minder uitgerust wakker wordt.

Ik ben ervan overtuigd dat ontspannen slapen super belangrijk is voor je gezondheid. Het is het moment dat je lichaam hersteld. Dat je tot rust komt en de volgende dag weer energiek op kan staan.

Wanneer je gespannen in slaap valt en daardoor gespannen slaapt merk je dit uiteindelijk vaak in lichamelijke klachten. Je rug en nek zijn helemaal stijf bij het wakker worden en er is een kans dat je kaken gespannen zijn of dat je aan knarstanden doet.

Bij mij helpt een geleidemeditatie het allerbeste, zodat ik echt volledig ontspannen naar dromenland ga.

Diepe ontspanning van lichaam en geest

Een hele fijne meditatie voor het slapengaan vind ik een Yoga Nidra meditatie. Yoga nidra wordt de yoga van de slaap genoemd. Het is een techniek die zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest. In de online meditatie app vindt je twee verschillende Yoga Nidra meditaties.

De 7 beste slaapmeditaties

Slaap meditatie nummer 1: Yoga nidra

Yoga nidra wordt de yoga van de slaap genoemd. Het is een techniek die zorgt voor een diepe ontspanning van lichaam en geest.

Slaap meditatie nummer 2: Dankbaarheidsmeditatie

In een dankbaarheidsmeditatie ga je je richten op dankbaarheid. Dit is een mooie meditatie om aan het einde van je dag te doen. Door dankbaar te zijn ga je sneller naar een rustmodus.

Slaap meditatie nummer 3: Bodyscan meditatie slapen

Tijdens een bodyscan meditatie ga je langs de verschillende delen van je lichaam in gedachten en laat je de spanningen in je lichaam los waardoor je helemaal ontspant.

Slaap meditatienummer 4: Ontspanningsmeditatie voor het slapen

Een ontspanningsmeditatie richt zich op steeds meer ontspannen en alle spanningen die er nog zijn los te laten.

Slaap meditatie nummer 5: Rustige ademhalingsmeditatie

Door je voor het slapen op je ademhaling te focussen en deze te vertragen zul je steeds meer ontspannen en rustig in slaap vallen.

Slaap meditatie nummer 6: Reflectie van je dag

Een meditatie waarbij je je dag nog een keer doorloopt en de dag loslaat. Hierdoor sta je bewuster in het leven en laat je je dag los.

Slaap meditatienummer 7: 61 punten meditatie

Met de 61 punten meditatie ga je lang 61 punten in je lichaam, waardoor je totale ontspanning vindt.

Hoe lang moet een slaap meditatie zijn?

Een meditatie voor het slapen hoeft niet lang te duren. Het kan prima een meditatie van 3 minuten zijn. 

Welke van de 7 slaap meditaties ga jij vanavond proberen?

Gratis

audiotraining

Emoties toelaten – 3 tips

Emoties toelaten – 3 tips

3 tips om emoties toe te laten Emoties toelaten? Hoe doe je dat? Eerlijk ik vind het net zo belangrijk als dagelijks je tanden poetsen of douchen. Je emoties mogen gevoeld worden en niet weggestopt ergens in je..

Meditatie emoties toelaten en loslaten

Meditatie emoties toelaten en loslaten

Emoties toelaten en loslaten hoe doe je dat? Emoties vasthouden is niet goed voor je gezondheid. Maar hoe laat je deze emoties los?  Na het lezen van dit blog weet jij precies hoe.Emoties vasthouden is niet goed voor je gezondheidWanneer je je boos, verdrietig of...

Hoe krijg ik meer rust in mijn leven?

Hoe krijg ik meer rust in mijn leven?

Wil jij meer rust in je leven? Wat heb je tot nu toe gedaan om meer rust te ervaren? Ben je bezig geweest met je mindset? Boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling? Een cursus gevolgd? Naar yogalessen geweest? Of kom je er nu achter dat je het anders wilt en meer...

Invloed volle maan en emoties

Invloed volle maan en emoties

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px ‘Helvetica Neue’} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 2.0px 0.0px; font: 16.0px ‘Helvetica Neue’} span.s1 {color: #dca10d}
Invloed volle maan en emoties De volle maan heeft..

Wat heb ik nodig voor innerlijke rust?

Wat heb ik nodig voor innerlijke rust?

Een hele mooie vraag waarvan ik denk dat er bij iedereen een ander thema speelt waar meer aandacht aan besteed mag worden om dit te bereiken. Zelf heb ik de afgelopen jaren thema’s bij elkaar verzameld die het..

Je weer goed voelen na seksueel misbruik?

Je weer goed voelen na seksueel misbruik?

Na al die tijd komt dat nare gevoel op de meest onverwachte momenten naar boven. En wanneer het er is, druk je het zo snel mogelijk weer weg. Herken jij je hierin? Na al die tijd speelt het nog een grote rol in je leven, het seksueel misbruik. In dit blog wil ik je...

Autisme en innerlijke vrijheid

Autisme en innerlijke vrijheid

Ik kan zelf nooit zo goed als de ander vertellen welke processen een ander meemaakt, de ander kan dat beter zelf. In dit blog verteld mijn zusje haar verhaal en wat ik voor haar heb mogen betekenen. Mijn zusjes verhaalHoi ik ben Jasmien. Ik ben nu 24 jaar en op 14...