In dit blog help ik je met de praktische kant van het mediteren, vooral de hoe. Ook vertel ik je hoe ik het fijn vind om te mediteren.

Wat doe je aan tijdens een meditatie?

Simpel kan ook, gewoon je eigen kleding die je overdag ook aan hebt of je huispak of pyjama. Het allerfijnst is natuurlijk wel dat het lekker zit. Een mantelpakje lijkt mij niet comfortabel, maar is niet onmogelijk. Geen smoesjes dus wat kleding betreft 😉

Ik mediteer vaak in m’n pyjama of met lekkere warme kleding aan. Maar als het zomer is vind ik het heerlijk om buiten op het gras te liggen en dan heb ik gewoon lekker m’n zomerkleding aan.

Het belangrijkste is dat de temperatuur goed is. Wanneer je lekker ligt wil je het niet koud krijgen. Zorg er dus altijd voor dat je een lekker vest bij je hebt of aan doet, en/of een dekentje. Ik ben van ze allebei!

Wel of geen muziek?

Het is heel verschillend per persoon of je een meditatie met of zonder muziek prettig vindt. Het is heel persoonlijk en kan ook per moment of meditatie verschillen. Uiteraard speelt het ook mee of je de geluiden van de meditatie prettig vindt. Ik vind niet alle muziek die in meditaties gebruikt worden fijn en ontspannend. Ik luister liever alleen naar een rustige stem die me door de meditatie heen begeleid. Ik ben gevoelig voor storende achtergrond geluiden in een meditatie opname. Bij mij zorgt dat er juist voor dat mijn energie verlaagt. Veel mensen hebben dit en zijn hier onbewust van. Laatst had ik het er toevallig met een vriendin over. Ze begreep niet waarom haar energie juist daalde door de meditatie die ze luisterde. Na een paar seconden wist ik al waarom. Vooral als je hooggevoelig bent kunnen achtergrondgeluiden juist je energie verlagen in plaats van verhogen tijdens de meditatie. Het is dus belangrijk om te weten wat jij prettig vind en ook vooral wat niet werkt voor jou.

Zelf merk ik ook dat ik liever een meditatie zonder achtergrondmuziek doe doordat het ervoor zorgt dat ik echt dichter bij mezelf blijf. Ik ben benieuwd naar wat jij prettiger vindt.

Hoe ga je zitten of liggen tijdens een meditatie?

 

Het kan per moment verschillen op welke manier je gaat mediteren. En of zitten of liggen daarbij je voorkeur heeft. Zelf mediteer ik vaak liggend in de savasana, een yogahouding. Ook wel de lijkhouding genoemd. Hieronder deel ik de verschillende houdingen met je. Sommige houdingen heb ik uitgebreid uitgelegd door op de link te klikken lees je meer.

Zittend mediteren:

 • Zittend op een stoel
 • Kleermakerszit
 • Diamantzit: Japanse zithouding op je knieën
 • Lotushouding

Liggend mediteren:

 • Savasana
 • Met handen omhoog
 • Met handen omlaag
 • Met handen op je hartgebied
 • Met handen op je buikgebied

Op welke manier mediteer jij het liefst?

Nog belangrijk de 7 Lief voor jezelf zijn regels tijdens bij mediteren:

 1. Afdwalen mag, het maakt me juist bewuster van m’n gedachten.
 2. Iedereen is anders en mediteert anders.
 3. Het is mijn eigen proces.
 4. Ik heb mijn eigen meditatie ervaring.
 5. Alles wat ik doe is goed.
 6. Alles mag er zijn. Ook weerstand en gevoel van irritatie.
 7. Het maakt niet uit hoelang ik mediteer.

Nu kun je echt beginnen met mediteren. Het is fijn om de verschillende houdingen uit te proberen. Een kleine aanpassing maakt al een groot verschil. Weet je niet goed wat voor meditatie je moet kiezen? 

Kies een meditatiebox die bij je past