De hele dag door hoor je stemmetjes in je hoofd. Op een dag heb je duizenden gedachten. Hoe bewust ben jij van die gedachten? In dit blog deel ik 3 vragen waardoor jij bewuster wordt van je negatieve gedachten en ze kan veranderen.

Neem even de tijd voor de schrijven en wil je echt veranderen? Schrijf dan mee. 

Vraag 1: Wanneer zijn je gedachten negatief?

Als je al een tijdje bezig bent met mindset of een optimist bent dan heb je waarschijnlijk minder negatieve gedachten.

Wanneer je bewust wordt van je gedachten kun je ze stap voor stap veranderen. Want jij bent niet je gedachten, maar hebt gedachten en deze kun je veranderen.

Op welke manier denk jij als je aan iets nieuws begint?

‘Ik kan dit niet’

‘Dit gaat nooit lukken’

‘Ik wordt hier de beste in’

Of wil je niet eens aan iets nieuws beginnen omdat je bijvoorbeeld bang bent om te falen?

Vraag 2: Wat zijn je piekergedachten?

Piekergedachten, zijn gedachten die zich blijven herhalen. Vaak hoor ik dat dit bij veel mensen gebeurd op het moment dat ze willen ontspannen, lekker zitten met een kopje thee of net in bed liggen.

Piekergedachten zorgen niet voor een oplossing. Je blijft hetzelfde herhalen. Terwijl je niet bezig bent met een oplossing, alleen het herhalen van je ‘probleem’. Dit kan gaan om kleine dingen, zoals de was die nog gedaan moet worden.

Een manier om wat meer inzicht te krijgen en meer RUST is om al je gedachten in steekwoorden op te schrijven. Zodra iets op papier komt dan lijkt het al een stuk minder groot.

Vraag 3: Met wie vergelijk jij je?

Wees je ervan bewust dat de ander echt niet hetzelfde is als jou, beiden heb je een andere jeugd meegemaakt en andere levenslessen geleerd. Het kan zijn dat je van buiten er ‘hetzelfde’ uitziet zoals dezelfde interesses, zelfde kledingstijl, zelfde opleiding, misschien ook een beetje dezelfde achtergrond en toch nog steeds ben je echt anders. Ook al delen mensen wel veel van hetzelfde en is het mooi om je verbonden te voelen. Verbonden zijn met anderen is mooi, alleen let op dat je niet denkt dat die ander daardoor net zo is als jou en net zo denkt over de wereld.

Ken je deze nog? Het gras is altijd groener aan de overkant…

Bij de buurman is het gras altijd groen en mooi gemaaid. Weet je ook echt wat er allemaal bij komt kijken om dat gras zo mooi groen te houden? Weet je welke acties die buurman aan de overkant neemt om het gras er zo uit te laten zien? Neem jijzelf ook al die stappen bij jouw gras?

En misschien is het gras wel mooi groen en is er geen tijd voor de binnenkant van het huis…

Wat ik hiermee wil zeggen is blijf vooral bij jezelf en voor verbetering is actie nodig hoe klein of groot die actie ook is.

Ook voor het winnen van de loterij moet je eerst een lot kopen! EAT PRAY LOVE gezien? Onderstaande inspiratie uit de film.

“There’s a wonderful old Italian joke about a poor man who goes to church every day and prays before the statue of a great saint, begging, “Dear saint-please, please, please…give me the grace to win the lottery.” This lament goes on for months. Finally the exasperated staue comes to life, looks down at the begging man and says in weary disgust, “My son-please, please, please…buy a ticket.”

Elizabeth Gilbert

Van negatief naar positief

Als je negatieve gedachten wilt veranderen moet je eerst bewust worden van de negatieve gedachten die je hebt. Dat betekent leren naar je gedachten te ‘kijken’ zonder oordeel. Dit leer je het allerbeste door meditatie. Meditatie is zo krachtig dat je binnen een paar minuten al resultaat kan  hebben. En dan vooral een geleide meditatie omdat je dan begeleidt wordt.