In dit blog lees je over de magie van de ochtend en wat slapen en opstaan met elkaar te maken hebben.

Vroeg opstaan? Is dat echt wat voor mij?

Moet jij er ook niet aan denken vroeger uit bed te stappen dan nodig is?

Ga jij terug naar een moment als je onderstaande leest?

Je bent op vakantie en in de ochtend loop je naar buiten. Het is nog vroeg en je geniet van de stilte en ziet de zonsopkomst. Je bent je helemaal bewust van dat moment. Je ziet de prachtige omgeving en neemt het in je op. Je voelt de warmte van de zon op je huid en voelt je ontspannen. Het is stil, je hoort alleen de vogels. Je hebt het  gevoel dat jij daar alleen bent zonder de rest van de wereld. Je ruikt de geur van de koffie die je in je handen hebt en je geniet van de eerste slok. Op dat moment denk je dit moet ik vaker doen, ook thuis. Opstaan en  genieten van het leven.

Snel weer terug naar de automatische piloot

Eenmaal thuis aangekomen ben je dit moment vergeten en gaat je leven gewoon weer verder waar het gebleven was. Na misschien nog een paar dagen te leven in de bubbel van het vakantiegevoel. Dit gevoel van rust en bewust aanwezig zijn kun je ook thuis ervaren!

De ochtend is magisch

De ochtenden vind ik magisch en vooral de zondagochtend, doordat het nog stiller is. Ik kan het gewoon voelen. Het is net zo’n dag op vakantie dat je geniet van de rustige ochtend. Van het totaal aanwezig zijn.

De ochtend betekend tegenwoordig veel voor mij en dit voelt als normaal. Terwijl ik jaren geleden echt 0.0 aandacht had voor mijn ochtenden. Uit bed stappen en zo snel mogelijk na een douche de deur uit rennen. Veel meer zat er niet in.

Nu begin ik mijn dag met een wandeling, schrijven, yoga, lezen, meditatie of gewoon ontspannen met een kopje koffie.

Ontspannen slapen

Val jij ontspannen in slaap? Of neem je de stress van de dag mee?

Je slaap is één van de belangrijkste dingen naast de basisbehoeften zoals eten en drinken. Je kan nog zo gezond leven als je wilt zonder een goede nachtrust telt dat allemaal niet meer mee.

Wist je dat ziekten sneller ontwikkelen wanneer je niet goed slaapt? Slapen en vooral slaap van goede kwaliteit is super belangrijk. Ik denk dat het belang daarvan door velen nog niet wordt ingezien.

Bewustwording en ontspannen slapen wat hebben die met elkaar te maken?

Ik geloof dat het belangrijk is dat je voordat je naar dromenland gaat ontspannen bent. Een ontspannen lichaam en een ontspannen geest. Wanneer je in bed ligt vol piekergedachten en er nog allemaal spanning in je lichaam zit dan geloof ik niet dat je ontspannen in slaap kunt vallen. En dat daardoor de kwaliteit van je slaap minder is.

De link bewustwording en slapen

Dus wanneer jij voordat je daadwerlijk in slaap valt bewust bent van hoe je erbij ligt en naar een ontspannen houding van lichaam en geest kunt gaan geloof ik dat je kwaliteit van nachtrust beter is en dat jij daardoor beter in het leven kunt staan. Én daardoor ook in de ochtend makkelijker je bed uit kunt komen.

Avondritueel

Bij het woord rituelen denk ik al snel dat iets iedere dag op dezelfde manier moet en er van alles bij komt kijken. Dit past niet bij mij. Ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft of waar ik emotioneel gezien meer van nodig heb. Op sommige dagen vind ik het heerlijk om zelf te reflecteren en vaak vind ik het heerlijk om met een meditatie in slaap te vallen. Het gaat erom dat je ontspannen bent en ontspannen gaat slapen.

Yoga nidra meditatie voor het slapen

Dit was voor mij één van de eerste stappen naar bewuster in slaap vallen. Door een yoga nidra meditatie aan te zetten terwijl ik in net in bed lag leerde ik om de spanningen van de dag los te laten. Om mijn lichaam volledig te ontspannen en weg te doezelen bij de stem van de geleide-meditatie. Ik haalde het einde van de meditatie eigenlijk nooit. Ik viel altijd vredig en ontspannen in slaap.

De magie van de ochtend en die gebruiken om wat voor jezelf te doen + ontspannen slapen noem ik mijn 2 LIFECHANGERS

In de Meditaties voor innerlijke rust vind je daarom ook ochtend en avondmeditaties.