Ben jij goed geworden in je slecht voelen?

Als ik soms om me heen kijk zie ik veel mensen die zich vaker slecht voelen dan waarschijnlijk nodig is. Het idee hebben dat er geen keus is in hoe je je voelt speelt daarbij een grote rol.

Je goed leren voelen leer je niet op school, misschien juist wel het tegenovergestelde. Want eigenlijk mag je je pas goed voelen met een voldoende op je rapport of een hoog cijfer als ik eerlijk ben denk ik dat veel docenten ook niet weten hoe dit moet als ik om me heen kijk op scholen. Ik ben blij met de opkomst van yoga op scholen of onderwijs dat zich meer richt op het kind dan op de resultaten. Maar hier ga ik verder niet op in dit kan een heel blog worden.

Dit blog gaat over je goed voelen, gewoon zomaar zonder reden. Het gaat niet om de dingen buiten jezelf. Dus niet omdat je net een gloednieuwe telefoon hebt of op vakantie gaat, maar gewoon je goed voelen op dit moment. Als je je goed voelen zoekt buiten jezelf zul je merken dat dit van korte duur is. Een voorbeeldje: je staat in de winkel voor de passpiegel en je hebt de perfecte jas gevonden, je voelt je helemaal happy! De jas is precies wat jij wilt, je koopt de jas en bent er erg blij mee! Thuis sta je voor de spiegel en kan niet wachten om hem morgen aan te doen. Die eerste dag dat je je nieuwe jas aan deed herinner je je vast nog, maar was je al die keren daarna nog net zo blij?

Het is echt mogelijk om je goed te voelen zonder reden en er zijn meerdere manieren om dat te ervaren. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het je zal afgaan en het onderdeel zal worden van je dagelijks leven.

De volgende manieren helpen je om je zomaar goed te voelen:

Dankbaar zijn

Je dankbaar voelen hoor je heel vaak, maar hoe kan je dat praktisch doen om het te ervaren? Een manier is om bijvoorbeeld alles wat je fijn vindt aan je leven op te schrijven. Daardoor ga je inzien dat je veel meer hebt dan je denkt.

Terug naar een fijn moment

Een andere manier is om fijne herinneringen op te halen en deze te herbeleven. In gedachten echt terug te gaan naar het moment en het helemaal weer te ervaren. Dit kan een vakantie zijn, een zomerse dag, het moment na een goede film. Kies vooral wat bij jou past. Ga terug naar het moment dat je hebt gekozen en kijk om je heen. Wat zie je, wat hoor je? Zijn er anderen bij je? En wat voel je? Verbondenheid? Geluk? Benoem wat je voelt en herbeleef dat gevoel helemaal.

Zijn

Het allemaal gewoon laten zijn en je goed voelen gewoon omdat je leeft en je het leven als een proces zien, dit is voor de beginner misschien nog lastig, maar ook zeker een krachtige manier van je goed voelen. Hierbij laat je emoties toe en mag dat ook. Niks is goed of slecht alles is al goed. Dat betekend niet dat je als je zo leeft geen doelen hebt. Juist doordat je accepteert hoe het nu is kan je ook werken aan wat je voor de toekomst wilt.

Ik ben benieuwd welke manier jij het meest prettig vindt en misschien gebruik je wel een andere manier.