De chakra’s uitgelegd + gratis meditatie

De Chakra’s zijn energiekanalen in je lichaam. Iedereen kent het fysieke lichaam, alleen het energielichaam wordt vaak vergeten.

7 Hoofdchakra’s

In yoga worden deze energiecentra chakra’s genoemd. Er zijn 7 hoofdchakra’s en die lopen vanaf je stuit langs je wervelkolom omhoog naar je kruin. De chakra’s nemen energie op en geven energie af via de energiebanen die door je lichaam stromen. Het woord chakra komt uit het oude Sanskriet en betekent ‘wiel van licht’.

Je chakra’s spelen een belangrijke rol over hoe je op dit moment in het leven staat. Als een chakra niet in balans is dan merk je dat emotioneel en/of fysiek.

Yoga en chakra’s

Yoga helpt om de chakra’s beter te laten doorstromen doordat de asana’s (yogaoefeningen) helpen om prana (levensenergie) vrij te maken, je helpt dat de energie vrij door de energiekanalen kan stromen.

De verschillende asana’s hebben invloed op de verschillende chakra’s, ik zal verder in dit artikel er verder op in gaan welke oefeningen je zal kunnen doen.

Hieronder een overzicht van de verschillende chakra’s en de belangrijkste kenmerken. Iedere chakra staat voor een emotie, kwaliteiten, lichaamsdelen en staat voor een kleur.

Hoeveel chakra’s zijn er?

In totaal zijn er 7 hoofdchakra’s. De eerste is de wortelchakra, de tweede de geslachtschakra, de derde het zonnevlechtchakra, de vierde het hartchakra, de vijfde de keelchakra, de zesde het voorhoofdchakra en als laatste, de zevende de kruinchakra.

Naast de 7 hoofdchakra’s zijn er 21 kleine chakra’s die zijn verbonden met verschillende lichaamsdelen en daarnaast zijn

Chakra en kleur

De wortelchakra staat voor de kleur rood en wordt de basis- of stuitchakra genoemd. De rode kleur staat voor temperament en energie en zorgt voor beweging en levensvreugde, de kleur van de liefde. De kleur geeft doorzettingsvermogen en doelgerichtheid.

De geslachtschakra heeft de kleur oranje en oranje staat voor gezelligheid, rust en harmonie. Het ontspant en bevrijdt van blokkades. De kleur oranje wekt de eetlust op.

De zonnevlechtchakra heeft de kleur geel. De chakra staat voor voor levensvreugde, openheid en contact naar andere mensen. Het zorgt voor het makkelijk contact leggen en het wegnemen van angsten.

De hartchakra staat voor de kleur groen en dit is de kleur van hoop en vernieuwing, het helpt om opnieuw te kunnen beginnen en schenkt genezing en innerlijke vrede. De hartchakra staat voor de kleur roze.

De keelchakra staat voor de helderblauwe kleur. Het verbindt ons met grenzeloze vrijheid en avontuur. Bijvoorbeeld het vakantiegevoel.

De kruinchakra heeft de kleur donkerblauw en geeft het gevoel van respect, duurzaamheid en eeuwigheid.

De kruinchakra heeft de kleur violet en deze kleur wekt nieuwsgierigheid op. Nieuwsgierigheid is nodig om verder te kijken dan we kunnen zien.

Hoe breng je de chakra’s in balans?

Om chakra’s in balans te brengen kan je verschillende middelen gebruiken. Zo kun je gebruik maken van de elementen die horen bij de chakra’s, kleuren, mantra’s of affirmaties, kristallen, asana’s (yoga-oefeningen), pranayama (ademhalingsoefeningen), aromatherapie, voeding en reflexologie. Zoals je leest een berg aan mogelijkheden om aan de slag te gaan met je energiekanalen oftewel chakra’s.

Om je chakra’s in balans te brengen en te versterken heb ik een korte gratis chakra meditatie gemaakt die NIET zweverig is. Daarentegen wel heel effectief en sterk.