De Alchemist

De Alchemist is geschreven door Paulo Coelho en gaat over een jongen die graag wilt reizen en herder wordt. Door een droom over een schat gaat hij op zoek en vindt hij meer dan hij dacht.

Ik heb het boek tijdens mijn vakantie in Italie gelezen, sommige pagina’s meerdere keren, niet altijd bewust, vooral doordat dat zo gaat met een 2-jarige in de buurt.

Het leuke van het boek was dat het een ‘simpel’ verhaal lijkt. Gewoon een verhaaltje over een herder ergens in het verleden.

Alleen de woorden, de wijze zinnen, de spreuken, het is zo prachtig. Dit boek stond al een tijdje op mijn ‘lijstje’ in gedachten om te lezen.

Ik weet dat ik het boek nog vaker ga lezen, want iedere keer zal je er weer wat anders uithalen.

Dit keer heb ik er vooral uit gehaald hoe fijn en belangrijk het is om te leven door het volgen van je hart. Minder bezig zijn met je ratio, met het denken, maar vertrouwen te hebben en te luisteren naar de stilte en te voelen.

Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk is het een stuk lastiger.

In het boek zit hij in de woestijn en is er niets of niemand om hem heen. In deze wereld is er bijna altijd afleiding, iemand in de buurt of veel lawaai. Je moet bewust op zoek naar een plekje waar stilte is zoals in de natuur. Als moeder zijnde van een klein kind heb je nog minder de tijd om echt even helemaal alleen te zijn en is het belangrijk om die tijd te nemen zodat je je echte aandacht en liefde door kan geven aan je kind.

Dit soort momenten wil ik meer gaan creëren zodat ik beter kan voelen welke kant ik op moet om mijn missie te leven. Anders ga ik vooral handelen vanuit mijn denken wat heel menselijk is, maar de balans is juist zo belangrijk.

Een aantal mooie stukken tekst uit het boek die mij aanspraken:

‘Iedereen kan je precies vertellen hoe je moet leven, terwijl ze zich geen raad weten met hun eigen leven’.

‘Wie je ook bent of wat je ook doet, als je echt iets wilt, komt dat doordat die wens ontstaan is in de ziel van het heelal. Dat is jouw missie hier op aarde’.

‘Alles is één en als je iets wilt spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt’.

‘het geheim van het geluk schuilt in het kijken naar alle wonderen van de wereld zonder focus te verkiezen’.

‘Arme slachtoffer van een dief, of als een avonturier op zoek naar een schat’.

‘Vertrouw op je hart’.

‘De mensen zien het nooit als ze een grote schat voor hun neus hebben. Omdat ze niet in schatten geloven’.

‘Angst om te lijden is erger dan het lijden zelf’.

Heb vertrouwen in het leven en voel jouw missie op aarde.

Heb jij de Alchemist al gelezen?

Ik ben heel benieuwd wat jij eruit hebt gehaald.