Waardoor slaap ik slecht?

Een goede nachtrust is belangrijk, belangrijk voor je gezondheid, voor je gemoedstand en je weerstand. Het is je basis en is nodig om op te laden. Het is belangrijk dat je overdag genoeg beweging hebt gehad (minimaal 30 minuten) en genoeg daglicht hebt gezien.

De dingen die je beter NIET voor het slapen gaan kunt doen zijn net zo belangrijk of misschien zelfs belangrijker dan de dingen die je wel het beste kunt doen voor het slapen gaan. Gezien sommige gewoontes er bij veel mensen ingeslopen zijn begin ik met de dingen die je beter NIET kunt doen om beter te slapen, voordat ik uitleg welke dingen zorgen voor een betere nachtrust. Eerst volgen de dingen die je beter niet voor het slapen gaan kunt doen. Naar een scherm kijken, hieronder valt: tv kijken, op je telefoon zitten, laptop of IPad en al helemaal niet: je werkmail checken en mailtjes beantwoorden, een enge film of serie kijken, op social media zitten.

Drink geen cafeïnehoudende dranken zoals: koffie, thee (met cafeïne), cola en energiedrank, en ook geen alcohol.

Wel doen voor het slapen gaan

Kruidenthee drinken Thee drinken voor het slapen gaan kan je tot rust brengen. Er zijn verschillende soorten theeën die goed zijn voor het slapen gaan met kruiden die je tot rust brengen. Opties zijn kamille, thee met valeriaan of een mix met kruiden die speciaal voor het slapen gaan zijn gemixt.

Douchen of in bad Een warme douche of bad brengt je gedachten tot rust. Je bent even niet met 100 dingen tegelijk bezig.

Lezen Een boek lezen is een goede manier om in slaap te vallen en jezelf tot rust te brengen. Let wel op dat een thriller misschien minder geschikt is.

Positieve gedachten De laatste gedachten voor je gaat slapen zijn belangrijk voor een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je bewust bent van je gedachten voor je in bed gaat liggen en gaat slapen. Als je merkt dat je piekert, dus dezelfde gedachten zich blijven herhalen zoek dan voor jezelf naar een gedachte die precies het tegenovergestelde is. Als je bang bent dat je niet lekker gaat slapen dan zorg je voor een gedachte waarbij je tegen jezelf zegt ik ga vannacht heerlijk slapen en terwijl je dat tegen jezelf zegt voelt het waarschijnlijk onecht en past het niet bij je, want je gewoonte is het tegenovergestelde. Op ten duur gelooft je onderbewust het wel en zul je beter slapen.

Zet een geleide meditatie op en de meeste mensen vallen daardoor in slaap voordat de meditatie afgelopen is.

Bewust van je lichaam Zorg dat je ontspannen in bed gaat liggen en niet verkrampt. het beste is om dit op je rug te doen.

In de Meditaties voor innerlijke rust  zijn meerdere meditaties waardoor jij ontspannen in slaap valt.