Wat kan ik doen om beter te slapen?

Ken je dat? Wanneer je gaat slapen merk je dat je geen rust in je hoofd en lichaam hebt. Voor je gaat slapen is het belangrijk dat je ontspannen bent, als je zelf niet vanzelfsprekend makkelijk kunt ontspannen is het belangrijk om dit te leren.

Niet alleen voordat je gaat slapen is het belangrijk om te ontspannen, maar ook op andere momenten in je leven. Wanneer je in een lastige periode zit, veel stress hebt of iets spannends gaat doen. Op meerdere momenten is het fijn om de situatie met meer ontspanning aan te kunnen gaan.

Het is het meest fijn als je kijkt naar wat bij jezelf past en ervoor zorgt dat je iedere dag hetzelfde gaat doen. Het is niet erg als je wel eens afwijkt door een feestje ofzo, maar zorg dat je avondritueel zoveel mogelijk hetzelfde is of een element heeft dat je helpt om goed te gaan slapen.

Zelf vind ik het prettig om een kopje thee te drinken zoals kamille of een andere thee die kalmerend werkt. Als ik in bed ben ga ik altijd eerst op m’n rug liggen zodat mijn lichaam ontspannen kan liggen. Daarna doe ik een reflectie van lichaam en geest of een geleidemeditatie en voor ik het weet ben ik klaar om te gaan slapen.

Kies voor jezelf welke elementen je prettig vind uit onderstaande lijst:

– Douche/bad

– Kruidenthee (kamille of goede nachtrust)

– Yoga oefeningen

– Meditatie

– Ontspannen liggen op je rug

– Schrijven in de vorm van journalling

– To do list voor morgen

– Lezen

Je kiest wat bij jou past en dat wat toch niet werkt kun je meteen loslaten. Het gaat erom dat je wat je doet ook vol ontspanning doet, want de grootste boosdoener is spanning in je lichaam en hoofd. Doe vooral wat goed voelt voor jou en het is altijd goed om wat nieuws uit te proberen zodat je ook echt weet wat wel en niet bij je past.

Welterusten!

 

wat kan ik doen om beter te slapen?