Verschillende yoga stijlen

Verschillende yoga stijlen

In het boek Yogatherapie voor lichaam en geest van Mukunda Stiles worden de volgende vormen van yoga beschreven.

Ashtanga yoga

Yogahoudingen, vaak zonder meditatie, afsluitend met ademhalingsoefeningen

Klassieke yoga

Ashtanga yoga en vini yoga vallen hieronder. Pranayama’s, kriya’s, mudra’s en bandha’s.

Integrale yoga

Op spiritualiteit gebasseerd, leidt tot devotie en een meditatief leven. Yoga en chanten nemen een belangrijke plaats in gericht op extreme flexibiliteit om de kundalini energie te laten ontwaken.

Iyengar yoga

Is in het westen het handelsmerk geworden van de populaire yoga, het boek Yoga pipka. Grondige uitvoering van de asana’s voor een optimaal lichaamsbalans. Vaak worden de asana’s uitvoerig uitgelegd en geoefend.

Kripalu yoga

Een mildere zachtere vorm van yoga die de nadruk legt op spirituele tradities van nederigheid, devotie en meditatie. Er zijn 3 stadia:

  1. oefeningen in wilskracht: de asana’s, van lichamelijk evenwicht en het coördineren van ademhaling en beweging
  2. wil en overgave: beheersing van de zintuigen en worden yogahoudingen langer aangehouden
  3. overgave aan de wijsheid: van het lichaam, deze manier is niet-dogmatisch en vreugdevol

Kundalini yoga

Hatha en tantra yogamethodes om doelbewust de latente spirituele energie kundalini op te wekken. Yogahoudingen worden snel en kort uitgevoerd. Ademhaling door de neus met kracht (vuurademhaling). Mantra’s worden gebruikt om de 7 chakra’s te stimuleren. Soms worden energetische oefeningen uit de witte tantra gebruikt.

Hatha yoga

Streeft naar evenwicht tussen lichaam en denken, en tussen basale instincten en intuïtie. Het is een middel om het denken te leiden.

En ondertussen komen er steeds meer yoga stijlen bij, zoals yin yoga, dru yoga en zo nog meer stijlen die nieuwer zijn. Deze staan niet omschreven in het boek. Dit zijn alleen de ‘oude’ stijlen.