Ken je dat? Dat je gaat zitten om te ontspannen en dan gaat er van alles door je hoofd. De afwas die nog staat en alle andere klusjes die je eigenlijk allemaal nog moet doen. Als je echt van jezelf mag ontspannen heb je die stemmetjes niet. Ook niet als er nog taken op je staan te wachten. In dit blog leer ik je lief te zijn voor jezelf.

Het schiet erbij in

Het schiet er zo bij in. Even een momentje voor jezelf. Tijd voor jou, even niks anders. En als je het wel hebt dan ben je eigenlijk nog te druk in je hoofd met van alles om het echt te ervaren.

Als je iedere dag écht kort de tijd voor jezelf neemt dan zorg je ervoor dat jouw batterij niet opraakt, dan zorg je voor rust in je hoofd en een ontspannen lichaam. Als je ervoor zorgt dat je meer echt ontspant, zorg je meteen voor een hele reeks andere voordelen. Ik geef hier een paar belangrijke voordelen op een rij.

  • Je bent minder snel geïrriteerd.
  • Je hebt meer energie aan het einde van de dag.
  • Je reflecteert meer en daardoor weet je wat je wel en niet nodig hebt.
  • Je hebt meer begrip.
  • Je gaat steeds meer doen wat jij zelf wilt, zonder schuldgevoel.
   • Als je onrustig slaapt ga je beter slapen.

   Als je niet leert momenten voor jezelf te pakken en daarin echt te ontspannen. Dan blijf je continue doorgaan. Je staat geen moment echt even stil en daardoor weet je zelf niet eens welke kant je opgaat. Is dat wat je wilt?

   Het is van levensbelang

   Het is van levensbelang om jezelf rust te gunnen en om  die rustmomenten te creëren. Aan het einde van de rit gaat het om jouw gezondheid! Misschien dat je het niet direct merkt, maar diep van binnen gebeurt er van alles.

   Misschien herken je je in het volgende:

   • Je hebt pijn in je lichaam maar je zet je er wel overheen en blijft maar doorgaan.
   • Ook al voel je je niet lekker, je vind het geen tijd om te rusten.
   • Als je eindelijk vakantie hebt ben je ziek of te moe.

   Wanneer je extreem moe bent of meer pijn ervaart is dat, omdat je lichaam nu harder begint te praten of ondertussen te schreeuwen dat het tijd is om het rustiger aan te doen! Dat je liever voor jezelf mag zijn.

   Ben jij al te laat?

   Je lichaam houdt geen rekening met jouw drukke planning. Je lichaam stapelt alle stress op zolang jij er niks mee doet. Zolang jij geen echte rust neemt blijft stress aanwezig in je lichaam.

   Als jij iemand bent die geen moment neemt om te ontstressen en echt te ontspannen. Dan ben je waarschijnlijk de persoon die in zijn vakantie super moe is of ziek wordt. Dan ben je de persoon die misschien over een paar jaar in een burn out terecht komt. Is dat wat jij wilt voor jezelf?

   Gun jij jezelf ontspanning? Mag jij van jezelf zitten en echt even niks doen? Mag dat? Heel eerlijk…

   Wanneer jij even niks doet terwijl de afwas er nog staat… welke stemmetjes hoor je dan in je hoofd?

   Ontspannen zijn is belangrijk

   Als je echt leert ontspannen te zijn zorgt dat voor rust in je hoofd en een ontspannen lichaam.

   Meditatie is een goed middel om echt te leren ontspannen. Mediteren kan moeiteloos, want het hoeft niet perfect. Niemand verwacht van jou dat je een half uur of uur stil gaat zitten. Het kan makkelijker en het helpt echt. Wees liever voor jezelf, verzacht.

   Ik heb 7 ‘Lief voor jezelf’ regels tijdens meditatie. Als je mediteren nog lastig vindt is het prettig om ze erbij te houden. Misschien wil je ze opschrijven zodat je ze er altijd bij kan pakken.   

   7 Lief voor jezelf regels tijdens meditatie

   ♥ 1. Afdwalen mag, het maakt me juist bewuster van m’n gedachten.

   ♥ 2. Iedereen is anders en mediteert anders.

   ♥ 3. Het is mijn eigen proces.

   ♥ 4. Ik heb mijn eigen meditatie ervaring.

   ♥ 5. Alles wat ik doe is goed.

   ♥ 6. Alles mag er zijn. Ook weerstand en gevoel van irritatie.

   ♥ 7. Het maakt niet uit hoelang ik mediteer

   Ga je vanaf nu liever zijn voor jezelf? Als je hieraan wilt werken heb ik verschillende meditaties voor je waarbij je helemaal ontspant en je emoties toelaat.  Ik noem deze meditatie magisch omdat ik zelf deze meditatie al vaker heb gebruikt en er echt een shift was van voor en na de meditatie. Zie hieronder een paar voorbeelden:

   Overprikkeld → Rustig en ontspannen

   Geen focus → Focus

   Irritatie → Rust in mijn lichaam

   Stress → Ontspannen

   Dit zijn een aantal voordelen die ik ervaar met de meditatie. Wil jij vanaf nu rust in je hoofd als je eindelijk een moment voor jezelf hebt? Start met mediteren.