Na het lezen van dit blog laat ik je zien dat mediteren veel makkelijker kan dan je denkt. Er valt er een lading van je rug, waarvan jij dacht dat het moet. Maar het hoeft allemaal niet. Mediteren kan je op veel verschillende manieren doen. In dit blog geef ik je inzichten, zodat je ziet dat mediteren makkelijker is dan je denkt.

Beginnen met mediteren

Hoe je begint is vooral door het te doen. De kans is dat je al eens eerder een meditatieve toestand heb ervaren. Dat je je even volledig vredig en verbonden voelde. Misschien op vakantie of in de natuur. Dit is wat je meer en meer gaat ervaren door meditatie.

Mediteren is niet stilzitten met je ogen dicht en aan niks denken. Je bent een blijft een mens en gedachten zullen komen en gaan.

Als je begint met mediteren is het fijn om te beginnen met geleide meditaties. Dit zijn meditaties die ingesproken zijn of die je doet tijdens een meditatie of yogales met een docent.

Als je thuis begint met mediteren begin dan met een korte geleide meditatie van een paar minuten of een korte ademhalingsoefening. 

Een half uur stilzitten hoeft niet

Verwacht vooral niet van jezelf dat je meteen een half uur in kleermakerszit stil moet zitten. En weet je misschien ga je dat wel nooit doen, dat hoeft namelijk helemaal niet. Het mag! Dat is ook niet hoe ik mediteer.

Mediteren kan namelijk ook liggend of zittend op bijvoorbeeld een stoel of bank. Om de energie in je lichaam te laten stromen is het wel fijn om je rug in een rechte lijn te brengen, maar het is als je begint niet perse een must. Belangrijker is dat je je prettig voelt.

Meditatie is ook voor jou

Ken je die momenten? Je ligt op een warme zomerdag op een grasveld en kijkt ontspannen naar de blauwe lucht. Wanneer je helemaal bewust aanwezig bent en je vredig voelt ben je in een meditatieve staat. Onbewust ben je dus misschien al vaker in een meditatieve toestand geweest. Wil je dit gevoel meteen weer ervaren? Klik dan hier en ontvang gratis één van mijn magische meditaties.

Weinig ervaring met mediteren of nog nooit gemediteerd?

– het maakt niet uit hoe je zit of ligt, maar een rechte ruggengraat geeft wel een beter effect doordat de energie dan kan stromen

– je mag afdwalen met je gedachten, je wordt er steeds beter in om meer rust in je hoofd te krijgen

– ook kort mediteren is mediteren

– kies de meditatiestem die bij je past

– kies een meditatie die je op dat moment nodig hebt

Je meditatiekeuze is persoonlijk

Mocht je ooit een meditatie geprobeerd hebben vond je het niks? Dan wil ik je vragen na te denken over het volgende. Heb je wel eens een slechte film gezien? En vind je daardoor alle films slecht? Of een slecht boek gelezen?

Het is echt per persoon verschillend wat voor meditatie je prettig vindt. Zoveel keus en zoveel verschillende mensen. Kijk daarom eerst naar wat je prettig vindt.

 

 

De lotushouding hoeft dus helemaal niet!