Het woord vergeven wekt nu misschien nog woede bij je op. Het is oké dat mag. Jouw gevoelens mogen er zijn. Rustig, ik vraag je in dit blog niet om meteen te vergeven. Vergeven na seksueel misbruik gaat stap voor stap en is een proces. In dit blog leer ik je de eerste stap zetten naar vergeving en dat is je gevoelens leren toelaten.

Leven in overlevingsstand na seksueel misbruik

Na een traumatische ervaring zoals seksueel misbruik schiet je naar een overlevingsstand. Je lichaam en je geest beschermen jou voor wat er is gebeurd. Hierdoor is de kans groot dat je bent gaan leven in een waas uit bescherming voor jezelf. Je vind het daardoor lastig om echt aanwezig te zijn in het hier en nu. Emoties heb je weggestopt en daardoor vind je het nu lastig om emoties toe te laten. De eerste stap is daarom om weer te leren voelen.

De eerste stap richting vergeven  

Het allerbelangrijkste wat je vanaf nu kunt gaan doen is weer leren voelen. Als jij niet bij je gevoel kan komen, ben je nog niet klaar voor vergeving. Door gevoelens toe te laten geef je jezelf weer het recht om je gelukkig te zijn. Om weer echt te leven. Het is tijd voor verandering en daar ga ik je bij helpen.

Met deze 5 stappen laat je emoties toe 

Emoties kan je waarnemen in je lichaam, je kan ze voelen op een plek. Door dit vaker bewust te doen leer je om niet weg te lopen van je emoties, maar om ze toe te laten.

Stappen om emoties waar te nemen en los te laten:

  1. Ga ontspannen zitten of liggen.
  2. Volg je natuurlijke ademhaling.
  3. Merk de emotie op in je lichaam en ga met je aandacht naar de plek toe.
  4. Zonder oordeel volg je de emotie en blijf je rustig doorademen.
  5. Laat de emotie los en adem nog even door.

Dare to feel

Vind je het lastig om deze stappen zelf te doen? Daarom heb ik een meditatie waarin ik je hierbij begeleid.

Om je te helpen emoties toe te laten heb ik speciaal voor jou een meditatie. Een geleide meditatie waarbij ik je door het hele proces heen begeleid en je alleen mijn stem hoeft te volgen. Je blijft helemaal aanwezig in je lichaam, waardoor je in het moment blijft en echt leert te voelen.

De meditatie kun je zo vaak doen als je wil. Deze eerste stap gaat jou helpen de eerste stap te zetten naar vergeving en je weer vrij te voelen.

Omdat ik weet hoe lastig het is om weer dicht bij je gevoel te komen heb ik hiervoor alles wat mij heeft geholpen bij elkaar verzameld. In de meditatiebox ‘Dare to feel’ leer jij weer voelen. Dit is de eerste stap naar vergeven en om uit de overlevingsstand te komen