In dit blog vertel ik je over waar ik jaren geleden stond en hoe ik nu in het leven sta. Het gaat vooral om de praktische dingen in het dagelijks leven. Wat ik wil dat jij weet na het lezen van dit blog is dat het anders kan en dat je niet vast hoeft te blijven zitten in hoe het nu gaat.

De deur uit rennen

Ik kan heel erg kort omschrijven hoe mijn ochtend er vroeger uit zag. Ik werd wakker, en tot op het laatste moment bleef mijn wekker in de snooze stand. Daarna rende ik met m’n kleding richting de badkamer om de douche in te springen. Gehaast kleedde ik me aan en ging de deur uit om met volle vaart richting het werk te rijden. Vol adrenaline achter het stuur tot ik net op het nippertje aan kwam.

Tegenwoordig sta ik eerder op. Ik begin mijn dag met yoga, meditatie, schrijven, wandelen, lezen of gewoon stilte. Mocht het zo zijn dat ik niet heel veel tijd heb dan begin ik mijn dag alsnog vanuit rust en ontspanning. En zorg ik ervoor dat altijd eerst een glas water drink.

Adem vasthouden

Vroeger hield ik mijn adem vaak vast, als ik iets spannend vond, wanneer ik teveel stress had of ergens klaar mee was. Ik liet mijn adem niet stromen.

Door yoga kwam ik erachter dat ik mijn adem los mocht laten en mocht laten stromen. Het helpt in zoveel situaties om je beter te blijven voelen. Om je stress te verlagen en om alles te laten zijn zoals het is en dit te accepteren. Het lijkt zo simpel, een juiste ademhaling. Maar je adem is echt super krachtig. Door mijn ademhaling kan ik emoties toe laten, maar stik ik er niet in. Dankzij mijn ademhaling kon ik een natuurlijke stuitbevalling zonder pijnbestrijding aan. Daardoor weet ik dat de adem echt een krachtige tool is die je altijd bij je hebt.

Piekeren als een gek

Als ik eraan terugdenk is het niet normaal hoelang ik bepaalde gedachten in mijn hoofd kon hebben en ze bleven rond gaan in een cirkel. Het lukte niet om mijn eigen gedachten te doorbreken. Ik kon hele scenario’s continue weer opnieuw afspelen. Scenario’s die nooit plaats hebben gevonden, maar waar ik me druk om kon maken. Herken je dit?

Nu weet ik dat het geen zin heeft om te piekeren. Wanneer ik door heb dat een gedachte zich stiekem weet te herhalen weet ik deze vaak te doorbreken. Dit geeft zoveel rust in m’n hoofd. Het is menselijk om veel gedachten te hebben, maar een groot deel daarvan kan echt voor spanningen zorgen. Negatieve gedachten dienen mij niet en daardoor zorg ik ervoor dat daar zo min mogelijk van zijn.

Lief zijn voor mijn lichaam

Toen ik vroeger boodschappen deed bestond meer dan de helft uit snoepgoed. En eerlijk ik hou nog steeds van een lekker stuk chocola. Alleen koop ik nu niet meer zoveel producten met alleen maar chemische zooi. Verder deed ik nooit aan sport, maar stond ik er ook niet bij stil waar de spanningen in mijn lichaam zaten en dronk ik geen water, schrik.

Nu ben ik me er elke dag van bewust hoe mijn lichaam zich voelt en luister ik naar wat het nodig heeft. Beweging, rust, een beetje stretchen met yoga of voedsel dat m’n weerstand verhoogd. Ik begin mijn dag met water en hou in de gaten dat ik drink. Drinken is belangrijk, maar blijft wel een uitdaging. Verder laat ik iedere dag bewust spanningen los, want ik geloof dat het belangrijk is dat je je lichaam ontspant.

Altijd maar doorgaan

Naar school, werken, drie verjaardagen op één dag. Ja echt waar het is gebeurd… Nee zeggen zei ik niet, dus dan deed ik alles tegelijk. Doorgaan zonder een momentje rust, een moment voor reflectie. Ik hield mezelf bezig en het liefste met minstens twee dingen tegelijk. Als er een moment niks was om te doen dan was ik wel bezig met schoonmaken of druk in m’n hoofd.

Nu kan ik ook alles even loslaten. Ik hoef geen volle agenda in het weekend en als het huis even wat minder netjes is, dan mag dat. Ik mag nee zeggen, zonder schuldgevoel. Tuurlijk soms moet ik daar wel bewust een keuze in maken, het is nog steeds niet altijd mijn sterkste kant. Maar ik kies nu meer voor mezelf en ik geniet van de rust die het geeft in m’n hoofd.

 

Wil jij ook meer inzichten in wat anders kan in jouw leven? Ik geef je graag nieuwe inzichten een mailtje of berichtje op Insta @nathaliemerylin