Tijdens een meditatie kan je veel verschillende ervaringen hebben. Dat vind ik het mooie van mediteren. Het is nooit hetzelfde en iedereen ervaart een meditatie anders. In dit blog deel ik met je wat meditatie doet met je lichaam en geest.

Meditatie verlaagt je stresshormoon

Cortisol wordt aangemaakt door je lichaam wanneer je lichaam denkt dat je in een levensbedreigende situatie zit. Dit hoeft niet een echte levensbedreigende situatie te zijn, zoals wanneer je moet rennen voor je leven. Je brein denkt bijvoorbeeld ook dat je in gevaar bent wanneer je afgewezen wordt. De angst voor afwijzing zit in iedereen. Vroeger was het een levensbedreigende situatie als je uit de groep werd gezet, maar dit is niet meer zo. Ondertussen levert het wel stress op voor jouw lichaam.

De angst voor afwijzing zorgt voor stress. Jouw lichaam en hersenen maken geen onderscheid tussen het rennen voor je leven omdat er een tijger achter je aanrent of de verhalen die je innerlijke criticus in je hoofd maakt omdat je bent afgewezen. Deze twee dingen worden op dezelfde manier verwerkt in jouw lichaam en zogen beiden voor stress.

Het belangrijk om stress los te laten. Door te mediteren verlaag je het stresshormoon cortisol in je lichaam.

Gelukkiger door meditatie

Daarnaast zorgt meditatie voor meer endorfine in je lichaam. Endorfine is een gelukshormoon,  wat ook werkt ook als antistress middel. Het verlaagd angst en draagt bij aan je geluk.

Ook werkt endorfine pijnstillend! Terwijl ik dit blog schrijf denk ik AHA! Dit is waardoor ik een natuurlijke stuitbevalling aankon zonder pijnstilling. De aanmaak van endorfine wordt gemaakt tijdens een meditatie of ademhalingsoefeningen en hiervoor is het nodig om ontspannen te blijven en vertrouwen te houden.

Endorfine kan op meerdere manieren aangemaakt worden. Het ontstaat bijvoorbeeld door het sporten, langdurige inspanning, lachen, positief denken, muziek luisteren, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Op welke stofjes in je lichaam heeft meditatie nog meer effect?

Hieronder geef ik een aantal stofjes aan en wat het doet in je lichaam. Deze stofjes kunnen ook aangemaakt of versterkt worden door te mediteren.

Serotine: werkt kalmerend

Dopamine: laat je blijdschap ervaren

Oxytocine: wordt het ‘knuffelhormoon’ genoemd en zorgt voor verbondenheid voelen

Melatonine: dit heb je nodig om in slaap te vallen

Dit zijn een aantal stofjes die je lichaam kan aanmaken als je mediteert. Zoals je ziet heeft meditatie echt effect op je lichaam en geest. Er zijn steeds meer onderzoeken die bewijzen wat de effecten zijn van meditatie. Wil je direct beginnen met mediteren?