‘Ik heb nu geen tijd om te mediteren’ of ‘Ik wil beginnen met mediteren, maar ik heb geen tijd’.  Herken jij je hierin? Geen tijd, te druk, nu even niet. Na de vakantie, in het nieuwe jaar… Altijd wel een reden om niet te mediteren. In dit blog wil ik je bewust maken van het spelletje dat jouw gedachten met je spelen. Je gedachten vinden namelijk altijd een excuus om niet te mediteren. Door hier bewust van te worden heb je de kans om deze patronen van excuses te doorbreken!

Welke smoesjes gebruiken jouw gedachten?

Hieronder vind je een lijst met 33 smoesjes die jij misschien gebruikt om toch maar niet te mediteren.

Mediteren?

 1. Geen tijd.
 2. Te druk.
 3. Ik ben te moe.
 4. Ik ben nu niet gestrest en heb het niet nodig.
 5. Ik kan het niet.
 6. Ik heb geen tijd voor mezelf.
 7. Ik kan niet mediteren want ik heb kinderen.
 8. Ik voel me nu geïrriteerd.
 9. Ik voel me nu te druk in m’n hoofd.
 10. Ik kan nu niet rustig ergens gaan liggen.
 11. Ik ben niet thuis.
 12. Ik doe het morgen.
 13. Ik leef nu rustig dus heb meditatie niet nodig.
 14. Ik heb pijn in m’n rug dus kan niet zitten mediteren.
 15. Er zijn achtergrondgeluiden en het moet stil zijn.
 16. Het is al laat, nu is er geen tijd meer voor een meditatie.
 17. Ik kan niet goed mediteren.
 18. Mediteren is niet mijn ding.
 19. Meditatie is zweverig.
 20. Ik heb ooit een meditatie geprobeerd en het past echt niet bij mij.
 21. Zodra ik stil ga zitten komen er juist meer gedachten.
 22. Als ik ga mediteren voel ik pijnen in m’n lichaam.
 23. Ik raak gestrest zodra ik me moet richten op m’n ademhaling.
 24. Mijn gedachten blijven afdwalen tijdens een meditatie dus ik kan het niet.
 25. Anderen kunnen goed mediteren, ik niet.
 26. Ik ben geen yogi.
 27. Ik ben geen monnik.
 28. Ik ben niet gelovig.
 29. Ik kan het alleen als ik naar een yogales ga.
 30. Ik kan alleen mediteren in m’n vakantie.
 31. Tijdens een meditatie in het verleden heb ik gehuild, dit wil ik niet meer.
 32. Het kost tijd en die heb ik nodig voor andere dingen.
 33. Mensen uit mijn omgeving vinden meditatie raar dus als ik vertel dat ik mediteer…

Smoesjes voeden je weerstand

Smoesjes worden meestal gemaakt omdat je weerstand voelt: je hebt er geen zin in of ziet ertegenop. Dat hoeft niet alleen om mediteren te gaan, maar kan bij wijze van spreken ook over opruimen gaan. Om maar een simpel voorbeeld te geven. Waarom voel je weerstand? Weet je: die vraag is nog niet eens zo ontzettend belangrijk. Die weerstand hoort erbij! De kracht zit erin dat je bewust wordt van de weerstand. Hierdoor kan je van de weerstand winnen (en daar help ik je graag bij in de meditatiecommunity, waarover ik je zo meer vertel). Door meditatie krijg je meer zelfinzicht en hierdoor kan het confronterend zijn. Daarnaast kan het zijn dat je denkt dat je het toch niet goed doet. Helemaal als anderen er mega enthousiast over zijn en super ervaren lijken. Terwijl: meditatie is voor jezelf!

Meditatie is voor jezelf

Meditatie is een super mooi middel om dichter bij jezelf te komen en te blijven. Tijdens een meditatie gaat het helemaal om jou en niet om hoe een ander het doet of ervaart. Eenzelfde meditatie kan verschillende effecten hebben bij verschillende personen. Vergelijken gaat echt niet. Mocht je jezelf met anderen vergelijken stop daar dan meteen mee. Waarom ik dit extra benadruk? Omdat dit die weerstand wegneemt, waardoor er meer ruimte ontstaat om te mediteren.

Oppakken en doorzetten

Nog even kort voor je in de herhaling. Door te mediteren word je je bewuster van wat er in je hoofd om gaat. Je leert hier zelfs meer rust in vinden. Iedere dag gaan er gedachten door je hoofd, ze zijn er gewoon. Door meditatie ga je de gedachten opmerken en leer je andere gedachten kiezen. Door meer te mediteren ga je het uiteindelijk van de smoesjes winnen!

Een meditatie van 3 minuten kan al het verschil maken, als vanzelf ga je hier steeds vaker tijd voor maken want het voelt zo heerlijk wanneer je het wel doet! En al die smoesjes om niet te mediteren? Zijn dan als sneeuw voor de zon verdwenen.